Miner Seller

logo
چیاکوین چیست; نحوه استخراج آن
  • توسط: modir
  • 22 اردیبهشت, 1400
  • 0 نظرات

آشنایی با پروژه‌ی ارزدیجیتال چیاکوین

پروژه‌ی رمزارزی چیا توسط برام کوهن توسعه داده شده است. وی پروتکل بیت تورنت را نیز در کارنامه دارد. بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال، چیا را با پروژه‌های بزرگی مانند بیت کوین و اتریوم مقایسه می‌کنند. همانند بیت کوین و اتریوم شبکه‌ ی چیا نیز توسط زبان برنامه ‌نویسی اختصاصی با نام  چیا‌لیسپ ایجاد شده است.

چیالیسپ به شکل مشابهی با زبان برنامه نویسی سولدیتی شبکه‌ اتریوم نقش‌ آفرینی می‌کند و امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را در این شبکه درست کرده است. چیالیسپ برای درست کردن فناوری برنامه‌های غیرمتمرکز مانند سکه‌های رنگی، ولت‌های مولتی سیگنیچر و ولت‌های قابل بازیابی طراحی شده است.

تجهیزات مورد نیاز برای مشارکت در پروژه‌ی رمزارزی چیا(هارد دیسک ذخیره‌سازی) به‌ حالت راحت و ارزان‌تری نسبت به بیت کوین و اتریوم در دسترس علاقه‌ مندان قرار دارد.

همین طور چیا در عوض استفاده از الگوریتم اثبات کار، از الگوریتم اثبات فضای ذخیره‌سازی و مُدل زمانی استفاده می‌کند که با عنوان اختصاری پی.او.اس.تی شناخته می‌شود. این الگوریتم به‌جای تکیه کردن بر پردازشگر‌های رایانه‌ای برای حل معماهای ریاضی بر فضای ذخیره‌سازی اعضاء شبکه متکی است.

این درحالی است که برخی از پروژه‌های رمزارز دیگر مانند کاردانو با استفاده از الگوریتم اثبات سهام ایجاد شده‌اند که در آن سپرده‌ گذاران وظیفه‌ مراقبت از شبکه و تایید تراکنش‌ها را بر عهده دارند. همین‌طور برای این روش انرژی کمتری نیز نسبت به الگوریتم اثبات کار مصرف می‌شود. امّا ادعا می‌شود که الگوریتم اثبات فضای ذخیره‌سازی و نوع زمانی بهره‌ وری بیشتری در مصرف انرژی دارد.

اثبات فضا یک روش رمزنگاری است که در آن فضای نگهداری استفاده نشده در هارد دیسک کاربران شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای آن‌ که بتوان این راه را به شکل یک الگوریتم اجماع مورد استفاده قرار دارد، اثبات فضا به دنبال اثبات زمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در شبکه‌ی چیا فارمرها وظیفه‌ی استخراج کننده را بر عهده دارند

شرکت‌کنندگان در الگوریتم اثبات فضا باید ثابت کنند که فضای ذخیره‌سازی استفاده نشده در هارد دیسک درایو خودشان را به شبکه‌ی چیا اختصاص داده‌اند. شرکت ‌کنندگان در شبکه‌ چیا با عنوان «فارمر» شناخته می‌شوند که پلات‌ها (فضای ذخیره‌سازی) خودشان را در رقابت با سایر فارمرها و برای استخراج بلاک‌های شبکه به مشارکت در شبکه‌ی این پروژه اختصاص می‌دهند.

لازم است که فارمرها برای دریافت پاداش ایجاد بلاک تازه در شبکه‌ی چیا بتوانند فضایی کافی فراهم کنند. شانس بدست ‌آوردن پاداش به فضای ذخیره‌سازی فارمرها در مقایسه با تمامی فضای ذخیره‌سازی شبکه بستگی دارد.

گروه توسعه‌ دهنده‌ی چیاکوین معتقدند که مردم بدون نگرانی از خرید تجهیزاتی که به غیراز استخراج رمزارز کاربر دیگری ندارند و یا قبض برق بالا به خاطر مصرف انرژی تجهیزات ماینینگ از شبکه‌ی آن‌ها استفاده خواهند کرد.

نگرانی نسبت به تاثیر‌گذاری ثروتمندان و یا دولت‌ها در شبکه‌های رمزارزی مبنی بر الگوریتم‌های اثبات کار و اثبات سهام دلیل ایجاد پروژه‌ی رمزارزی چیاکوین را تشکیل می‌دهد. اینگونه ادعا می‌شود که پروژه‌ی رمزارزی چیا تراکنش‌ها را به‌ شکلی امن‌تر و راحت‌تر نسبت به سایر شبکه‌های بلاکچین پردازش می‌کند. مکانیسم اجماع شبکه‌ی چیا مشکل متمرکز بودن هش‌ریت در استخر‌های استخراج مبنی بر الگوریتم اثبات کار و یا تاثیر‌گذاری ثروتمندان در الگوریتم اثبات سهام را حل خواهد کرد.

شبکه‌ی اصلی پروژه‌ی رمزارزی چیاکوبن در ماه مارس ۲۰۲۱  تاسیس شده بود ولی کاربران تا زمان فعال شدن ویژگی ارسال تراکنش در روز سوم می ۲۰۲۱ امکان ارسال تراکنش با استفاده از رمزارز چیا با نماد ایکس.سی.اچ را نداشتند.

اصطلاحات، توصیه‌ها و ارزیابی فنی

در شبکه‌ی چیاکوین به فرآیند تشکیل فایل‌های پلات، پلاتینگ گفته می‌شود. در فرآیند پلاتینگ مجموعه‌ای از اطلاعات‌ دارای توابع هش حاصل از الگوریتم رمزنگاری ایجاد می‌شوند و پس از آن در فرآیند استخراج از هش‌های ایجاد شده برای مقایسه‌ی برآورده شدن شرایط استخراج بلاک بعدی استفاده می‌شود. در حالتی که شرایط برآورده شود، در واقع بلاک بعدی شبکه‌ی چیاکوین استخراج شده و فارمرها(ماینرهای شبکه‌ی چیا) پاداشی معادل با ۵، XCH را دریافت خواهند کرد.

به خاطر تشکیل فایل‌های موقت و جانبی در فرآیند پلاتینگ اختصاص فضای اضافی اضافه بر میزان اختصاص داده شده به هر پلات ضروری است. به عنوان نمونه، حجم پلات k32 چیزی حدود ۱۰۰ گیگابایت است ولی برای ایجاد آن در اختیار داشتن فضای موقت ۳۵۶ گیگابایتی ضروری است.

فارمرها برای سرعت بخشیدن به فرآیند پلاتینگ به پردازنده‌ای قدرتمند و همینطور حافظه‌های اس.اس.دی‌ سریع احتیاج دارند. درغیر اینصورت، این فرآیند ممکن اسات تا چند روز نیز طول بکشد. ولی حتی با تجهیزات کاملاً قدرتمند کنونی نیز ایجاد ۱۰۰ گیگابایت فایل برای فارمینگ چیا حدوداً به ۱۰ ساعت زمان احتیاج دارد.

پلاتینگ و فارمینگ چیا

در حالت کلی استخراج چیا از 2 مرحله‌ی مختلف «ایجاد پلات یا پلاتینگ» و «فارمینگ» تشکیل می‌شود. در مرحله‌ی ایجاد پلات در حقیقت فضای هارد دیسک پُر می‌شود و بعد فضای هارد درایوی که در مرحله‌ی ایجاد پلات پُر شده است برای استخراج رمزارز چیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخت‌افزار و منابع مورد احتیاج برای استخراج چیاکوین

علی‌رغم رمزارزهای بزرگی مانند بیت کوین، اتریوم و دیگر رمزارزهای مبنی بر الگوریتم اثبات کار که به خاطر رقابت گسترده در بین ماینرها، استخراج آن‌ها با استفاده از پردازنده‌های معمولی غیراقتصادی و بی‌فایده است، استخراج رمزارز چیاکوین با استفاده از منابع سخت‌افزاری موجود در رایانه های عادی نیز امکان‌پذیر است. با این شرایط، علاقه‌مندان لازم است فضای ذخیره‌سازی کافی برای تشکیل و نگهداری از پلات‌ها را در اختیار داشته باشند.

با این حال، سرعت تجهیزات ذخیره‌سازی (هارد دیسک و اس.اس.دی) و قدرت پردازنده نقشی مهم را در مدت زمان مورد احتیاج برای ایجاد پلات‌ها دارد. همین‌طور فضای ذخیره‌سازی بیشتر به منظور ایجاد تعداد پلات‌های بیشتر و افزایش درآمد فارمرها است.

قبل از شروع استخراج چیاکوین باید دقت داشته باشید که تجهیزات ذخیره‌سازی عادی برای فرآیند ایجاد پلات‌ها و خواندن و نوشتن مداوم اطلاعات ساخته نشده‌اند. به همین دلیل بعضی از شرکت‌های تولید کننده‌ی این تجهیزات اعلام کرده‌اند که استخراج چیاکوین گارانتی این تجهیزات را باطل خواهد کرد.

مناسب ‌ترین گزینه برای استخراج چیا

استفاده از اس.اس.دی‌های گران قیمت صنعتی(مانند اس.اس.دی‌های U.2) که برای استفاده‌ی دائم طراحی شده‌اند، سرعت ایجاد پلات‌های تازه را افزایش و احتمال خرابی تجهیزات را کاهش می‌دهد. امّا از طرف دیگر زمان بازگشت دارایی نخستین و همچنین خطر بازگشت دارایی به دلیل امکان وقوع اتفاقاتی مانند هجوم بسیار فارمرها و افزایش زیاد ظرفیت شبکه‌ی چیا کوین افزایش می‌یابد.

از طرف دیگر ساخت سیستم استخراج چیا با استفاده از هارددیسک‌های معمولی زمان برگشت دارایی را کاهش می‌دهد. به همین دلیل است که توصیه می‌شود برای فضای ذخیره‌سازی موقت از درایور اس.اس.دس سریع و برای ذخیره‌سازی نهایی پلات‌ها از دیسک‌های سخت با ظرفیت بالا استفاده شود.

استفاده از دیسک‌های سخت پُرظرفیت مصرف انرژی و تعمیر و ذخیره سازی سیستم فارمینگ را تا مقدار قابل ملاحضه‌ای کاهش می‌دهد. به عنوان نمونه استفاده از یک هارد دیسک ۱۰ ترابایتی به مراتب مصرف کمتری نسبت به پنج هارد دیسک ۲ ترابایتی دارد. همین‌ظور نصب 1 هارد دیسک نسبت به نصب 5 هارد دیسک به مراتب راحت تر خواهد بود.

برای ذخیره‌سازی نهایی پلات‌ها اجازه استفاده از هارد دیسک‌های اکسترنال(هارددیسک‌های خارجی)، سیستم‌های ذخیره‌سازی تحت شبکه(NAS) و … نیز وجود دارد.

همین‌طور هارد دیسک‌ها در زمان استفاده گرما تولید می‌کنند و به همین دلیل است که باید سیستم استخراج چیاکوین از تهویه‌ ی مناسبی نیز برخوردار باشد.

زمان مورد انتظار برای استخراج هر بلاک

کمبود استخرهای استخراج چیاکوین هم‌‌اکنون یکی از چالش‌های فارمرهای این پروژه‌ی رمزارز به حساب می‌آید. در واقع با فرض ثابت ماندن شرایط، استخراج چیاکوین با یک ترابایت فضای ذخیره‌سازی در مقابل ۱۹۰۷ پتابایت(فضای ذخیره‌سازی فعلی اختصاص داده شده به شبکه‌ی چیا) به ۱۹۵ روز زمان احتیاج دارد.

بنابر همین اصل، کاربران بر طبق اطلاعات شبکه در زمان نگارش مقاله و برای استخراج یک بلاک در بازه منطقی یک الی دو ماهه به ۵۰-۱۰۰ ترابایت فضای خالی نیاز دارند.

چگونه چیا را استخراج کنیم

برای استخراج رمزارز چیاکوین کافی است به وب‌سایت این پروژه به آدرس چیادات‌‌نت وارد شوید. سپس در قسمت بالای صفحه نسخه‌ی نرم‌افزار مناسب با سیستم‌عامل خود را دانلود و نصب کنید. پس از اجرای برنامه‌ی نصب شده در فایروال مجوز دسترسی به شبکه‌ی اینترنت را نیز تایید کنید.

استخراج

پس از آن عبارات بازیابی ولت رمزارزی چیا به نمایش درمی‌آید. عبارات بازیابی ولت را به دقت در مکانی امن یادداشت و نگهداری کنید(دقت داشته باشید عبارات بازیابی نقش کلید خصوصی را ایفاء می‌کنند و در صورت از دست رفتن و یا گم شدن آن امکان بازیابی ولت خود وجود نخواهد داشت).

والت

با کلیک بر روی دگمه‌ی بعدی به صفحه‌ی اصلی نرم‌افزار وارد خواهیم شد که پنجره‌ی اصلی آن(Full Node) وضعیت گره در شبکه‌ی چیاکوین را نمایش می‌دهد. پنجره‌ی دوم نیز کیف‌پول چیاکوین است که امکان ارسال و دریافت این رمزارز را برای کاربران فراهم می‌کند.

والت 1

برای استخراج چیاکوین به پلات وارد شوید و بر روی گزینه‌ی افزودن پلات کلیک کنید.

سپس در اولین قسمت از پنجره‌ی نمایش داده شده اندازه‌ی هر پلات را تعیین کنید. در کنار اندازه‌ی هر پلات فضای ذخیره‌سازی موقت مورد نیاز برای ساخت آن نیز درج شده است. در قسمت دوم، اندازه پلات‌ها را بنابر فضای ذخیره‌سازی که در اختیار دارید تعیین کنید.

در قدم بعدی فولدر موقت و در قدم پس از آن فولدر آخر را مشخص کنید(توصیه می‌شود که فولدر موقت بری روی اس.س.دی و فولدر آخر بر روی دیسک سخت انتخاب شود).

در پایان با کلیک بر روی گزینه‌ی ایجاد پلات عملیات ساخت پلات و فرایند استخراج چیاکوین آغاز می‌گردد.

نکات ضروری برای استخراج چیا کوین

دقت داشته باشید که گزینه‌ی خاموش شدن رایانه پس از مدت زمان مشخص را غیرفعال کنید تا عملیات استخراج متوقف نشود.

سرعت مشارکت فارمرها برای استخراج چیاکوین سبب شده است تا به شکل پیوسته ظرفیت اختصاص داده شده به این پروژه‌ی رمزارزی چند برابر گردد. بنابراین شانس استخراج بلاک برای فارمرهای خُرد کاهش یافته است. در این زمان استفاده از استخرهای استخراج(مشابه با استخرهای ماینینگ) برای به اشتراک‌گذاری فضای ذخیره‌سازی با هدف استخراج چیا‌ کوین منطقی بنظر می‌رسد.

خرید و فروش و چشم‌انداز مبادلات چیا

در زمان نگارش این مطلب رمزارز چیا در صرافی اوکی.اکس و کوینکس  فهرست شده است و به شکل پیوسته در بین فعالان بازار رمزارزها درحال مبادله است. انتظار می‌رود که در آینده صرافی‌های بیشتری خدمات مبادلات این رمزارز را ارائه کنند.

با دقت به این موضوع که در رایانه های عادی فضای خالی ذخیره‌سازی وجود دارد، امکان مشارکت و استخراج چیاکوین بی‌نیاز به خرید تجهیزات تخصصی استخراج رمزارز برای تعداد بیشتری فرآهم شده است. به همین دلیل اینگونه انتظار می‌رود که در آینده، دستیابی به دستاورد‌های بزرگی را توسط این پروژه‌ی رمزارزی شاهد باشیم.

نظر شما نسبت به پروژه‌ی رمزارزی چیاکوین چیست؟

آیا استخراج چیاکوین حاوی فواید بیشتری نسبت به استخراج دیگر رمزارزها است؟

آیا در آینده پروژه‌های رمزارزی دیگری با پیروی از چیاکوین و به منظور کاهش مصرف انرژی در فرآیند استخراج رمزارز ارائه خواهند شد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *